Kimseyle yarışmak ilgimi çekmiyor. Umarım hepiniz kazanırsınız...
İtibar Gücü: 10
Rep Puanı: 10
Rep Derecesi:
|
Pirincin Tanımı Ve Pirinç Özellikleri
|
|
Pirinç yemek yaparken bayanların mutfaklarından eksik etmediği tahıllar arasında yer alıyor Pirinç tüketirken aynı zamanda pirincin ne gibi özellikelri olduğu, ne gibi faydaları olduğu ve nerede üretildiğiyle alakalı bilgileri merak ediyorsanız pirinç hakkında kafanıza takılan tüm sorular hakkında bilgilere bu yazımızdan ulaşabilirsiniz
Buğdaygillerden, kökleri bol Su içinde yetişen bir Bitki (Oryza sativa):
Pirinç, Buğdaygiller (Poaceae) familyasından mısır ve buğdaydan sonra en fazla ekimi yapılan otsu bir bitki türleri Dünya nüfusunun yarısından fazlası için beslenmede büyük bir önem taşır
Pirinç, yeryüzünün en eski yiyeceklerinden biridir 8000 yıldır Çinde yenildiği Arkeolojik kayıtlardan bilinmektedir Pirinç özellikle Güneydoğu Asyada en yaygın ve çok yemek çeşidi bulunan bir gıda Maddesidir 7000 çeşidi vardır Genellikle bol yağış alan tropik ve tropikaltı iklimlerde, sulak çeltik tarlalarında yetiştirilir Pilav için ince uzun tanelileri tercih edilir Pilavlık olarak ise daha kısa ve tombul taneler uygundur Kısa ve kırık olanları ise sütlaç gibi tatlılarda kullanılır Taze iken az su çeker, kurudukça su çekme oranı yükselir
Pirinç (oryza sativa) : Buğdaygiller familyasından; Sıcak bölgelerde yetiştirilen bir bitkidir Her başakçığında bir çiçek vardır Tanesi burada meydana gelir İçeriğinde bol miktarda nişasta ve vitaminler vardır Pirinç kabuğundan tabii phytine elde edilir Bu madde, gelişmeye yardımcı olur Zihin açıklığı sağlar Faydası : Vücuda gerekli olan kaloriyi sağlar Yüksek tansiyonu ve fazla üre miktarını düşürür İshali keser Kaynatılması ile elde edilen su ishal kesici olarak kullanılır Unu, yaraları kurutmak maksadıyla kullanılır Buğdaygillerden bir bitkidir Bol su içinde yetişir Bütün dünyada çok yaygındır Çok eskiden beri de bilinmekteydi Bugün ise özellikle Asya ülkelerinde halkın başlıca gıdasını teşkil eder Uzak Doğu ülkelerinde kutsal bir ürün sayıldığı için yetiştirilmesi ve toplanması sırasında dini törenler tertiplenir Batı'ya ise İranlılar tarafından getirilmiştir Yunanistan ve Roma'da önce ilaç olarak yetiştirilmiş besin olarak faydası daha sonra anlaşılmıştır Kabukları bol Vitaminlidir Kabuğu çıkarılmamış pirince çeltik denir Yıllık bir bitkidir Çok sıcak bölgelerde iki yıllık da olabilir Boyu 1- 15 arasındadır Önceleri dik taneleri olgunlaşınca eğik durur Pirinç tarlaları uzaktan bataklığı andırır Bu yüzden sıtmaya sebep olduğundan yetiştirilmesi bazı şartlara bağlanmıştır Buna rağmen yurdumuzda en çok yetiştirilen bitkilerdendir
Dünyada Tahıl üretiminde Buğday ve mısırdan sonra üçüncü sırayı alan en önemli tahıl bitkilerinden biridir Özellikle doğu Asya'yı kapsayan yarısında insanların temel besin kaynağını oluşturur
Buğdaygiller familyasının öbür üyelerinde olduğu gibi boğumlu bir sapı (gövde) , boğumlardan çıkan ince uzun ve yassı yaprakları ve başakcıkların birleşmesiyle oluşan bileşik salkım bitiminde çiçek toplulukları vardır
Her salkımda ortalama 100-150 başakçık, her başakçıkta da tek bir çiçek bulunur Çiçekler döllenerek taneleri (Tohum) oluşturur Ortalama 5-15 mm uzunluğunda ve 2-4 mm genişliğindeki taneler kenarları üst üste binen iki kavuzla kaplıdır Kavuzlu tanelere yaygın olarak "çeltik" adı verilir (bazen bitki de aynı adla anılır)
Pirincin Tarihi - Tarihçesi, Pirinci Kim Buldu?
Pirinç tarımı ilk olarak İÖ 3000' lerde Hindistan'da başlamış, daha sonra Batı'ya doğru yayılmıştır Avrupa'ya gelişi ortaçağa rastlar Türkiye'ye ise 500 yıl önce güneyden girdiği sanılmaktadır
Tropik, astropik ve ılıman bölgelerde yaygın olarak tarımı yapılan pirinç , su içinde yetiştirilen tek tahıl bitkisidir Diğer tahıl Bitkileri su içinde uzun süre yaşayamayıp canlılığını yitirdiği halde, pirinç Suda erimiş Oksijeni kullanarak gelişir
Hasadın ardından elde edilen çeltik, kavuzları çıkartılarak parlatılır ve beyaz renkli pirinç tanelerine dönüştürülür Tanelerin görünümünü düzltmek amacıyla yapılan parlatma işlemi, aslında ürünün besleyici değerinin büyük ölçüde yitirilmesine neden olur Çünkü bu işlem sırasında tanelerin yüzeyini çevreleyen protein, yağ, tiyamin (B1 vitamini) niyasin (nikotinik asit), riboflavin (B2 vitamini), demir ve kalsiyum'ca zengin dış katman kaybolur Geriye yalnızca nişasta'ca zengin bir ürün kalır
Dünya pirinç üretiminde ilk sırayı Çin, Hindistan, Bangladeş, Endonezya, Tayland alır ABD, Vietnam, Brezilya, Filipinler de öbür önemli üreticilerdir Üretilen yıllık pirinç miktarı 500 milyon ton'dur Türkiye'de tahıl üretimine ayrılmış yaklaşık 14 milyon hektarlık tarım alanının 53 bin hektarında pirinç ekimi yapılır Türkiye'de üretilen pirinç üretimi yaklaşık 165 bin ton'dur Başlıca pirinç üretim alanları Marmara, Karadeniz ve Ege bölgelerindedir En çok üretim yapılan iller ise başta Edirne olmak üzere, sırasıyla Çorum, Samsun, Sinop, İzmir, Manisa, Balıkesir ve Kastamonu'dur Bazı yıllarda üretilen ürün, gereksinmemizi karşılamadığından, özellikle ABD, İtalya, Mısır, Pakistan ve Avustralya'dan azımsanmayacak miktarda pirinç ithal edilmektedir
Üretilen pirincin büyük bir bölümü doğrudan yiyecek olarak tüketilir Türkiye'de en çok pilav, çorba, dolma ve sütlü tatlı hazırlamasında kullanılır Pirinç ayrıca öğütülerek Un ve nişastaya dönüştürülür Glütenden yoksun olduğu için Ekmek yapımına uygun olmayan pirinç Unu daha çok dondurma ve pasta sanayisinde aranan bir üründür
|