Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz!  

Geri Git   Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz! > Hayat ve Eğlence Forumları > Doğal Yaşam Forumları
Kaydol Yardım Topluluk Takvim Bugünkü Mesajlar Ara


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Tavşan Kulağı Çiçeği /Sıklamen
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
9

Yeni Konu Aç  Cevapla
 
LinkBack Konu Araçları
Old Dün, 03:09 #1
Kimseyle yarışmak ilgimi çekmiyor. Umarım hepiniz kazanırsınız...
Nyks Kullanıcısının Avatarı

Üyelik Tarihi: 07-09-24
Üye No: 3
Mesajlar: 2,373
REP Puanı : 10
@Nyks
Tavşan Kulağı Çiçeği /Sıklamen

Sıklamen diğer adıyla “tavşan kulağı” (Cyclamen) aslında tipik bir Akdeniz bitkisidir. Yaprakları uzun saplı, kalp şeklinde ve açık renkli lekelidir. Çiçekleri uzun saplıdır. Rengi pembe, veya morumsu pembedir. Hafif kokuludur. Meyvesi kapsül şeklindedir. Toprak altında bulunan kısmında; zamk, pektin, şeker ve saponin karakteri bir glikozit taşır. Köküne, topalak kökü denir. Orta ve Güney Avrupa ile yakın doğunun yerli bitkilerinden olan Siklamen’lerin bir bölümü yurdumuzda da çalı diplerinde, ormanlarda ve kaya gölgeliklerinde kendiliğinden yetişir.

İlkbaharda, sonbaharda ve kışın açan üç değişik grup sıklamen vardır.

Bitki marketlerinde şu sıralar satılan C. Persicum aslında ev içinde, fazla sıcakta yaşayamaz. Fazla su sevmez. Rutubetli bir toprağı, serin ortamı olsun yeter. Mayıs ayına kadar değişik renkli çiçeklerini açmaya devam eder. Düz beyaz, pembe, mor, vişne, karışık renkli çiçekleri vardır. Yaprakları yuvarlak, kalp gibi, kimi zaman düz yeşil, kimi zaman de yeşil üzeri gri boyalı gibi olabilir.

Park ve bahçelerde yada saksı bitkisi olarak evlerde yetiştirilir. Siklamen yumruları doğada bazı hayvanlar, özelliklede yaban domuzları için iyi bir yiyecek kaynağıdır. Nitekim, yumruları domuzlar tarafından topraktan kazılarak çıkarıldığı için bu bitkilere halk arasında ‘domur turpu’, ‘domuz ekmeği’ yada ‘domuz elması’ gibi adlarda verilmiştir.

Çoğaltılması
Dip sürgünlerinin köklü olarak anadan ayrılması ile ve yaprak çeliği ile üretilir. Evlerde temmuz ve ağustos aylarında sansiverya saksılarında ana bitkinin dibinde köklü küçük yavru filizler veya sürgünler meydana gelir. Bu filizleri köklü olarak ayırıp küçük saksılara dikmelidir. Eşit ölçülerde hazırlanmış funda toprağı, dere kumu, ince elenmiş eski koyun gübresi ve bahçe toprağı karışmasından oluşan harcı sever. Küçük saksılarda büyüyünce daha büyük saksılara aktarılır Büyük bitkilerin her sene saksısının değiştirilmenin gereği yoktur. Yaprak çeliği ile üretilmesi ancak seralarda olur. Amatör çiçek meraklıları için en kolay üretme şekli, bundan önce anlattığımız dipten çıkan filizleri alıp kücük saksılara dikerek üretmektir


Nyks çevrimdışı
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Kullanım Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Code kullanımı Açık
Yüz İfadeleri kullanımı Açık
[IMG] kullanımı Açık
HTML kod kullanımı Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 05:09


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ForumRuya.Com Sohbet