!-- Arkaplanda ucan harfler by MARDINLI1986 Bitiş..
09-18-2024, 09:30 AM | #1 | ||
|
Zeytin ve zeytinyağı Akdeniz diyetinin temelini oluşturur ve tüketimi sağlık açısından sayısız fayda sağlar. Özellikle antioksidanların ve iyi yağların varlığı, kalp ve damar sağlığını destekler ve serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltır.
Antioksidan ve antikanser özellikleri Zeytin, E vitamini, beta karoten, hidroksitirosol, lutein ve zeaksantin gibi antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Tüm bu antioksidanlar vücudu serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur ve hücresel yaşlanmaya ve kanserli hücrelerin oluşumuna karşı mücadele ederler. Ayrıca araştırmalar, zeytin tüketiminin vücutta doğal olarak bulunan bir antioksidan olan glutatyon seviyelerini artırdığını gösteriyor. Ayrıca çalışmalar, zeytinde bulunan hidroksitirozolün kolon kanseri hücrelerinin çoğalmasını önleyebileceğini gösteriyor. Bağırsak hareketliliğini düzenler Zeytinler, tokluk hissini uyaran ve bağırsak hareketliliğini destekleyen, ayrıca atık ve toksinlerin atılmasına yardımcı olan lifler açısından zengindir. Ek olarak, lifler yağların ve şekerlerin emilimini azaltır. Kötü kolesterolü düşürür Zeytin, sağlıklı bir diyetle birlikte tüketilirse, özellikle kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Araştırmalar, 2 haftalık bir süre boyunca zeytinyağı alımının LDL kolesterol düzeylerinde yüzde 16'lık bir düşüş sağladığını göstermektedir. Bu, zeytin ve zeytinyağı tüketiminin kalp ve damar hastalıklarına karşı koruduğu anlamına gelir. Göz sağlığını korur Zeytin, görme için gerekli A vitamininin öncüsü olan beta karoten içeriği ve retinada bulunan iki antioksidan olan lutein ve zeaksantin sayesinde gözleri ve görme fonksiyonunu korur. Tansiyonu düşürür Araştırmalar, zeytin özütünün tansiyon değerlerini düşürebildiğini gösteriyor. Bu aktivite, oleik asit gibi tekli doymamış yağ asitlerinin mevcudiyetine bağlıdır. Şeker hastaları için uygundur Zeytinlerin glisemik indeksi düşüktür, bu nedenle şeker hastaları tarafından makul miktarlarda tüketilebilirler. Ek olarak lif varlığı, öğünün glisemik seviyelerinin azaltılmasına yardımcı olur. |
||
Yer İmleri |
Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir) | |
|
|