Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz!  

Geri Git   Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz! > Genel Sağlık Forumları > Sağlıklı Hayat Forumları > Dahiliye
Kaydol Yardım Topluluk Takvim Bugünkü Mesajlar Ara


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Mide Fıtığı Nedir
Konudaki Cevap Sayısı
0
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
747

Yeni Konu Aç  Cevapla
 
LinkBack Konu Araçları
Old 09-13-2024, 04:09 PM   #1
Kimseyle yarışmak ilgimi çekmiyor. Umarım hepiniz kazanırsınız...
Nyks Kullanıcısının Avatarı

Üyelik Tarihi: Sep 2024
Mesajlar: 2,633

KonuLar:
İtibar Gücü: 10
Rep Puanı: 10
Rep Derecesi: Nyks is on a distinguished road
Kitap.gif Mide Fıtığı Nedir

Anatomik sebeplerden dolayı midenin üst kısmının yemek borusuna doğru sarkması olan mide fıtığı, midenin üst kısmındaki kas gevşekliği sebebiyle oluşur.
50 yaşın üzerindeki insanların dörtte birinde, 65 in üzerindekilerin de yarısında mide fıtığı görülebilir. Mide fıtığı mutlaka bir rahatsızlıklık vermesi gerekmese de bazı kişilerde reflüye sebeb olabilir.
Reflüsü olanların yaklaşık olarak yüzde 40 ında mide fıtığı vardır ve reflü, bu bozukluk cerrahi şekilde giderilirse tamamen ortadan kaldırılabilir. Her reflü sorunu olan mide fıtığı olmadığı gibi, her mide fıtığı olan kişininde mutlaka reflü hastası olmadığını unutmamak gerekir.
Mide fıtığı hayat kalitesini bozucu ya da hayatı tehdit eden bir rahatsızlık değildir. Fakat reflünün olması ve de sorun yaratması durumunda ya da fıtığın çok büyük olması sebebiyle mekanik bir engel komplikasyon meydana gelirse mide fıtığına bağlı şikayetlerin tedaviyle kontrol altına alınması ya da fıtığın cerrahi olarak onarılması gerekir. Göğüs ile karın boşluğunu ayıran diyafram kasında mevcut olan açıklıktan midenin üst kısmının, yemek borusuna doğru sarkması mide fıtığı olarak adlandırılır. Nedeni bu bölgeyi saran kasın gevşemesidir.


Mide Fıtığının Nedenleri

Karın içi basıncın artmış olması mide fıtığının en yaygın sebebidir. Karın içi basınç kusma, öksürme, aşırı bağırsak hareketleri esnasındaki gerginlik, ağır kaldırma sebebiyle her zamankinden daha çok artabilir. Hamilelik, şişmanlık ve batın içindeki serbest sıvı da mide fıtığına yol açabilir.
Kilo fazlalığı mide fıtığında, sıkışma ataklarını kolaylaştıran sebeplerin başında yer alır. Fazla kilo nedeniyle karın içinde biriken yağlar mideyi iterek fıtıklaşmayı kolaylaştırıcı etki gösterirler.
Mide Fıtığı Çeşitleri

Mide fıtığının en çok görülen şekli midenin yemek borusuyla birlikte göğüs boşluğuna kaydığı durumlardır. Buna kayma tipinde mide fıtığı denir. Paraösefagal fıtık ise diğer fıtık tipidir. Bu mide fıtığı tipine kadınlarda daha fazla rastlanır. Paraösefagal mide fıtığı daha az görülmekle birlikte yaşamsal risk oluşturabilecek çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.
Mide Fıtığı Belirtileri

Küçük boydaki fıtıklar herhangi bir yakınmaya neden olmaz. Orta ve büyük çap fıtıklarda ise göğüs kemiğinin altında yanma hissi, ağza birdenbire berrak bir su veya gıda artıklarının gelmesi, boğaza doğru yayılan ağrı, geceleri uykudan uyandıran öksürük, boğazda gıcık oluşması, boğulma hissi, ses kısıklığı en çok rastlanan belirtilerdir.
Paraösefagal tip fıtıklarda yutkunma zorluğu ve yemek yenildikten sonra dolgunluk hissi gibi belirtilere rastlanır. Ayrıca bazı hastalarda mide kanamasına ve kahve telvesi gibi ağızdan kan gelmesine neden olabilir. Bu tip mide fıtığı teşhis edildiğinde ameliyat gündeme gelir.
Mide fıtıkları endoskopiyle kolayca tespit edilebilir.
Mide Fıtığı Ameliyatı

•Mide fıtığında ameliyat seçeneğine fıtıklaşmanın ileri derecede veya diyaframdaki yırtığın çok büyük olduğu durumlarda başvurulur.
•Mide fıtığı birçok insanda hiçbir belirti olmadan bulunabilir ve tedaviye gereksinim olmaz. Bazı kişilerdeyse mide asidinin ve yenilen besinlerin yemek borusuna kaçmasıyla, mide yanması, gaz ve geğirme, boğazda acı bir tat, yemekten sonra göğüste sıkıntı hissedilmesi ve kusma gibi yakınmalar meydana gelebilir.
•Midenin girişini kontrol eden kasın görev yapamadığı tespit edilirse, uzun süreli asit tahrişine bağlı yemek borusunda önemli hasarlar meydana gelmişse, fıtık çok büyük olup hacmi ile proplemler yaratıyor veya boğulma tehlikesi varsa cerrahi müdahale yapılabilir. Ameliyatla, fıtıklaşıp göğüs boşluğuna taşan midenin eski yerine çekilmesi ve yeniden kaçmayı önleyici bariyerlerin oluşturulması amaçlanır.
•Laparoskopik ameliyat, hastanın ameliyat yerinde uzun bir kesi yapmadan yalnızca 0,5-1 cm’lik birkaç delik açarak ameliyatı gerçekleştirmeyi sağlayan bir cerrahi uygulamadır.
İmza Nyks
Nyks çevrimdışı   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Kullanım Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Code kullanımı Açık
Yüz İfadeleri kullanımı Açık
[IMG] kullanımı Açık
HTML kod kullanımı Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 01:50 AM


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ForumRuya.Com Sohbet