Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz!  

Geri Git   Forum Rüya - Hayalinizdeki foruma hoş geldiniz! > Kültür ve Sanat Forumları > İslam ve Din Bölümü > Sahabeler - Evliyalar
Kaydol Yardım Topluluk Takvim Bugünkü Mesajlar Ara


Konu Bilgileri
Konu Başlığı
Hz. Ebubekir’e (r.a.) neden “Sıddık” denilmiştir?
Konudaki Cevap Sayısı
1
Şuan Bu Konuyu Görüntüleyenler
 
Görüntülenme Sayısı
4

Yeni Konu Aç  Cevapla
 
LinkBack Konu Araçları
Old 17-09-24, 02:09 #1
Kimseyle yarışmak ilgimi çekmiyor. Umarım hepiniz kazanırsınız...
Nyks Kullanıcısının Avatarı

Üyelik Tarihi: 07-09-24
Üye No: 3
Mesajlar: 2,373
REP Puanı : 10
@Nyks
Hz. Ebubekir’e (r.a.) neden “Sıddık” denilmiştir?

Hz. Ebubekir’e (r.a.) neden “Sıddık” denilmiştir?
Mevlana Hazretleri buyurur:

“Hazret-i Ahmed’in, akıl ve irfanın zirvesinde olduğunu herkes biliyordu. Fakat kendisine vahyedilen ilahı bilgileri, her idrak telakkı edemedi.”

“Vahiy ruhuna ve ledünnı ilme uygun zuhuratlar, pek üstündür, pek yücelerdedir. Akıl onları kavrayamaz. Çünkü o üstün hakıkatler, mana aleminin ötelerindedir; akıl ve mantık, oralara ulaşmaktan aciz kalır.”

“Hatta insanın aklı, vahiy ruhuna uygun hareketleri bile, bazen mecnunluk gibi görür. Bazen de onlara hayran olur, şaşırır kalır. Çünkü bu yüksek hakıkatlerin anlaşılması için aklın da o dereceye yükselmesi, daha doğrusu, aklın kalp ile bir ahenk teşkil etmesi gerekir.”

“Hızır’da tecellı eden ledünnı hakıkatler karşısında Kelımullah olan Hazret-i Musa’nın bile aklı zorlanmıştı. Hal böyleyken ey akıllı-fikirli geçinen kişi; söyle bakalım, farenin aklı ne işe yarar?”

“Şunu unutma ki eğer bir zerre, kalkar da bir dağı tartmaya girişirse, o dağ yüzünden terazisi paramparça olur.”

“Aklı, Hazret-i Mustafa huzurunda kurban et ve; «Allah’ım bana yeter!» de!”

ıman; Allah’ın varlığını, birliğini ve haber verdiği hakıkatleri kalp ile tasdik, dil ile ikrardan meydana gelir. ıman, akıl ile idrak değil, kalben bir ön kabuldür.

Mü’minin alamet-i farikası; gözlerin görmediği, akılların idrakten aciz kaldığı gaybı hakıkatleri de, şeksiz-şüphesiz, tam bir teslımiyetle, kalben tasdik etmesidir.

Akıl, dınen mükellef sayılmanın birinci şartıdır. Cenab-ı Hak, pek çok ayet-i kerımede kullarına, akıllarını kullanmayı emir buyurmaktadır. Bu yönüyle akıl, son derece kıymetli bir ihsan-ı ilahıdir. Lakin pek çok nımet gibi akıl da, iki uçlu bir bıçak gibidir. Hayra da kullanılabilir, şerre de.

Nitekim iblis de Rabbinin emrine karşı nefsanı bir akıl yürütme neticesinde ası olup ebedı lanete duçar olmuştur. Bu yüzden aklın, kişiyi hakka ve hayra sevk eden bir rehber vazifesi görebilmesi için, vahiyle terbiye edilmesi şarttır.

Akıl, hakıkate ulaşmada sınırsız bir kudrete sahip değildir. Nasıl ki gözün bir görme mesafesi, kulağın bir işitme hududu varsa, aklın da bir sınırı vardır. Sınırlı olanın, sonsuz olanı bütünüyle kavrayabilmesi ise imkansızdır. Bir bardağa koca bir okyanusu sığdırmak mümkün değildir.


Nyks çevrimdışı
Alıntı ile Cevapla
Old 17-09-24, 02:09 #2
Kimseyle yarışmak ilgimi çekmiyor. Umarım hepiniz kazanırsınız...
Nyks Kullanıcısının Avatarı

Üyelik Tarihi: 07-09-24
Üye No: 3
Mesajlar: 2,373
REP Puanı : 10
@Nyks
mü’minler olarak buna benzer sadakat imtihanlarıyla zaman zaman karşılaşmaktayız. Kafı derecede ilmı ve irfanı birikimi olmayan bazı müslümanların zihinlerini bulandırmak için, müslümanları içten yıkmayı hedefleyen müsteşriklerin hastalıklı fikirlerini benimseyip bunları diline dolayan, sözde “ilim adamıâ€(!) etiketli sapkınlara bugün sıkça rastlamaktayız.

Bunların bazıları, birkaç felsefı fikir veya mantık kaidesi öğrenince, Kur’an ve Sünnet’i küçümsemeye kalkışan bedbahtlardır. Bazıları, servet, şehvet ve şöhret tuzaklarıyla nefislerine mağlup olup dını hakıkatleri, dünyevı menfaatlerine göre anlayıp anlatan idlal ehlidir. Bazıları da kendi idrak zaaflarının veya kalplerindeki hastalıkların faturasını dınimiz İslam’a kesmeye çalışan nasipsizlerdir.
Dipnot:
[1] Ebu Nuaym, Ma‘rifetü’s-Sahabe, I, 264.

İslam ve İhsan


Nyks çevrimdışı
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Yer İmleri


Konuyu Görüntüleyen Aktif Kullanıcılar: 1 (0 üye ve 1 misafir)
 

Kullanım Yetkileriniz
Yeni konu açamazsınız
Cevap gönderemezsiniz
Eklenti ekleyemezsiniz
Mesajlarınızı düzenleyemezsiniz

BB Code kullanımı Açık
Yüz İfadeleri kullanımı Açık
[IMG] kullanımı Açık
HTML kod kullanımı Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati GMT +3 olarak ayarlanmıştır. Şu an saat: 08:09


Powered by vBulletin® Version 3.8.11
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
ForumRuya.Com Sohbet